Pages

Tuesday, April 03, 2012

BERSYUKURLAH



Aku minta pada Allah setangkai bunga segar, Ia beri aku kaktus berduri…
Aku minta pada Allah binatang yang mungil dan cantik, Ia beri aku ulat berbulu…
Aku sedih, protes, kecewa, betapa tidak adilnya ini…
Namun kemudian…
Kaktus itu berbunga indah, bahkan sangat indah.
Ulat itu tumbuh berubah menjadi kupu – kupu yang sangat cantik.
Kadangkala Allah hilangkan sekejap matahari, kemudian Dia datangkan pula guruh dan petir, puas kita menangis mencari dimanakah matahari??
Ternyata Allah ingin hadiahkan kita pelangi.
Itulah jalan Allah, indah pada waktunya.
Allah tidak memberi apa yang kita harapkan, tapi Dia memberi apa yang kita perlukan.
Jika kita meminta ikan paus, Allah kasih samudra dengan ombak yang besar…
Jika kita minta kekayaan, Allah kasih kemiskinan yang berat agar kita bisa kaya lewat usaha sendiri.
Jika kita minta jadi orang berhasil, Allah terus kasih Masalah agar kita bisa berhasil menyelesaikannya.
Kadang kita sedih, kecewa, terluka…
Tapi jauh di atas segalanya, Dia sedang merajut sesuatu yang terbaik untuk kehidupan kita.
Yakinlah kepada Allah…
Dan berusaha.. Jangan hanya berdo’a saja karena Allah hanya memberi fasalitas, kita yang memanfaatkan fasilitas tersebut.
Dan ketika ada masalah janganlah berkata “Wahai Allah, Masalahku sangatlah Besar!!” tapi katakanlah “Wahai Masalah!!! Allah Itu Maha Besar!!!!”
Yakin saja kepada Allah karena setiap masalah Insya Allah dapat diselesaikan jika kita mau bekerja.
Syukurilah apa yang kita punya.
Jangan menunggu bahagia baru bersyukur, tapi bersyukurlah, maka kita kan bahagia...


syukur atas pemberianmu ya allah...

masih di opis dengan cuaca yang baru lepas hujan...terasa tenang di sini
eh tiba-tiba guruh masih berbunyi,nak hujan lagi kot
petang ni sambil santai-santai makan biskut hehe  ada mood nak menulis

emm kalau dulu blog adalah tempat melepaskan geram,tension dengan kerja ,dengan orang itu ini
haha terasa sangat bodo,bila marah baru ada mood menulis
balik kerja pun hati tak tenang :) air mata adalah peneman setia(auww)

kita harus menerima hakikat semua orang tidak sempurna

allhamdullilah sekarang ni perjalanan hidup bertambah smooth
sangat tenang di sini

ok bukan nak cerita pasal perjalanan hidup sebenarnya

"Jangan menunggu bahagia baru bersyukur, tapi bersyukurlah, maka kita kan bahagia"


cerita pula pasal perkembangan diri,memang kembang la kan
ada-ada masa kalau perut masuk angin or makan makanan tak kena aku still muntah,sampai tahap kuar muntah payit kuning tu lagi...dah 8 bulan still muntah korang ada!! haha

pastu aku kuat membuang air besar sekarang ni,sebab tu bila rumah aku air kejap ada,kejap tak ada sebulan dua ni,pastu hari tu sampai seminggu terus tak ada air meroyan aku kat fb

sebab ia mengganggu proses pembuangan aku hehe busuk ok cerita ni :)

setakat ini kesihatan semua ok...kali ini semua berjalan lancar...
minta di permudahkan ya allah bila sampai masanya nanti


cuma dalam diri ini ada rasa sikit takut,sebab aku ada background czer so bila ada mulut2 yang akan cakap

kali ni kena kuat kena normal...barulah rasa sakit nak bersalin(apa ingat czer tu tak sakit ker ha!!!)

kadang-kadang bukan kita yang minta
setiap orang ada bahagian masing-masingkan

ok nak tunjuk sikit masa buat scan ri tu,korang leh lah teka boy or gurl...sonographer tu pun sgt baik ok, chinese lady,jezz nama dia....

notty boy selamber kangkang



macam elysha hehe :) cer tengok  3D elysha kat entry bawah tu :)
 

No comments:

Post a Comment