Pages

Friday, May 13, 2011

FAHAMI MAKSUD masyaALLAH

Hello almaripink....


Ingin berkongsi sesuatu kepada mereka yang belum tau . Kebanyakan antara kita di  sering menggunakan perkataan  "MasyaAllah" dlm percakapan seharian . Biasanya kita akan melafazkan perkataan tersebut apabila melihat sesuatu yang buruk atau tidak enak dipandang . Seperti kita memarahi anak kita yang melakukan kenakalan , atau melihat kemalangan .


Sebenarnya istilah "MasyaAllah" bermaksud ALLAH THE ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG . Kita sepatutnya menggunakan istilah "MasyaaAllah" bila kita melihat "something nice" seperti melihat bayi atau kanak-kanak yang comel, ketika menjamah makanan yang sedap, terbau wangi-wangian dan sebagainya.Kita juga sepatutnya melafaskan ucapan tersebut untuk menggambarkan anak yang cerdik , sebagai contoh , "aishah is a good girl , Masya Allah . " Kalimah tersebut adalah untuk melahirkan rasa teruja atau gembira . Bukan untuk sesuatu yang tidak elok .


Jadi pengunaan MasyaAllah ketika berhadapan dgn situasi yg tidak elok adalah salah dan tidak digalakkan. Yg patut kita lafaz ialah "Astagfirrullahhalazim" (Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah) ataupun "Innalillah" (Kepada Allah kita kembali).
kredit for LM blogP/s:tiba-tiba tergerak hati nak buat entry ini bila teringat cousin saya comment kat pict kt fb...sebab dulu saya penah juga terkompius pasal ini...

No comments:

Post a Comment