Pages

Friday, October 22, 2010

Tutorial : Masukkan Video dari Facebook ke dalam Entry

Assalamualaikum, para sahabat yang disayangi. Hehe. Wah, banyak juga yang berminat nak tau cara masukkan video dari FB nie ek? Ingat kan tak de yang berminat.eleh mmg nak tau pon kan Hehe.
Tutorial nie semata-mata untuk berkongsi dengan sahabat-sahabat diluar sana dan juga sebagai simpanan peribadi. Dah lama tau cari tutorial nie. Puas duk Google. Huhu...sangat gigih,kat fb banyak video2 yamg menarik kan...

Baik, tanpa membuang masa lagi, mula-mula korang kena la login ke Facebook dan pilih dulu video mana yang korang nak share kat dalam entry. Hei, kalau tak de akaun FB kena la join FB dulu. Pastu, add la ezyfadzilahramli sekali. Wah2, sempat plak promote diri. Kuikui~


Dapatkan Video ID
Hihi, comelkan?

Video ID ialah seperti di bawah
(tengok bahagian address kat atas tu)

bagi clear sket pic nie,


                                                           jadi, Video ID = 1227575495369



Seterusnya, apa yang perlu dilakukan hanyalah Copy Code dibawah, dan masukkan ke dalam entry,

Dashboard / New Post / Edit Html



<center><object width="500" height="400" >
<param name="allowfullscreen" value="true" />
<param name="allowscriptaccess" value="always" />
<param name="movie" value="http://www.facebook.com/v/xxxxxxxx" />
<embed src="http://www.facebook.com/v/xxxxxxxx" type="application/x-shockwave-flash"
allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="400">
</embed>
</object></center>




Gantikan xxxxxxxx dengan Video ID

Note: Nak ubah saiz video, ubah sahaja di bahagian width & height. Ok siap :)
Selamat Mencuba :)
Kalau tak jadi mungkin sebab terlupa baca Bismillah hehe ;)

2 comments: