Pages

Monday, May 17, 2010

ISU FESYEN TUDUNG BERSANGGUL MASA KINI

entry ini adalah copy n paste bulat2 dari blog EZA
thanks ya :-)

"
Saya rasa.. amat penting untuk saya kongsikan satu perkara ni.. Act, saya baru jer tau ttg perkara ni. Kalau kita semua perasan sekarang, fesyen bertudung bersanggul sangat2 femes sekarang. Saya tengok, majoriti yang bertudung, especially y pakai shawl...msti akan mengayakan tudung y dipakainya dalam keadaan bersanggul.

Sanggul yang saya maksudkan adalah seperti dlm pic diatas. Memakai tudung y menampakkn bonggolan dikepala. Jadi, sebab tadi saya dah terbaca berkaitan pemakaian tudung sebegini, jadi semestinya saya share dengan kawan2 semua . Renungkanlah hadith2 dibawah :


“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” - hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.


Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-


KOMEN :
Sama2lah kita sebarkan isu ini.. Agar ianya dapat memberi kesedaran utk diri saya & kita semua. Saya sendiri pun... masih x perfect. Banyak sgt perkara yang harus diperbaiki. Disudut +ve , dunia blogging ni banyak memberi info y selama ni saya x tahu & banyak juga memberi kesedaran drp semua sudut. Sebarang n3 drp blog ini  yang dapat memberi info, kebaikan @ pun kebajikan utk semua, saya izinkan kawan2 yang datang kesini utk copy n3 tersebut.. Adalah baik jika ilmu y kita tau itu dapat dikongsi beramai-ramai.


Photobucket

5 comments:

  1. ouh. nsib bek sy bukan penggemar fesyen tudung bonggol ni
    tp ramai kwn2 sy pakai!]
    kena btau dorang ni..

    ReplyDelete
  2. salam...

    sy dah tahu hal ini sebenrnye..sejak dr sekolah lagi...sy selalu tegur rakan2 yg pakai tudung nampk bonjolan sbb kaum lelaki akan tahu ramput kite pnjng ke tak...kecuali yg memang rambut die terlalu panjg..so kalo ikat memang nampak bonggol..tu sy tak psti gane sbb sy ramai gak ada kwn2 yg memiliki rmbut yg pnjng...tp tak semua yg menmpkkan bonggolan tu..

    so terima ksih di atas entry ini..sy nk copy ye..

    sama2 laa kite memperbaiki diri...

    salam kasih dr sy..oh yaa..suke dgr muzik di blog kamu..syahdu jee~~

    ReplyDelete
  3. SAYa adalah salah sorang dari penggemar fesyen tudung bersanggul ni...tu la saya pon baru tau ni...pasni dah tak boleh la nak pakaikan...:)

    ReplyDelete
  4. oh gitu ye...x tau plk sblm ni...so kalau ai dh bertudung nnt xleh ler wat gituw kan?thax ye

    ReplyDelete
  5. betul...fesyen seperti ini tidak elok...

    ReplyDelete